Onzekere periode corona

Beste inwoners,

Sinds een aantal weken is Nederland in de greep van het coronavirus. Zo ook onze kernen Loo, Groessen en Duiven. Op dit moment (maandag, 30 maart 2020) zijn in onze gemeente 7 inwoners besmet met het coronavirus.

Ik wens hen heel veel beterschap en hun familie en vrienden heel veel sterkte.
Ontmoetingsplekken worden gesloten, supermarkten hanteren terecht regels van een maximaal aantal mensen dat naar binnen mag en onze straten worden steeds leger en leger. Helaas noodzakelijk om de verspreiding van het virus te kunnen stoppen.

Verspreiding tegengaan
Daarom is het zo belangrijk om alleen naar buiten te gaan als het echt niet anders kan. Houdt u, als u naar buiten gaat aan die 1,5 meter afstand, dat is echt noodzakelijk om verspreiding van het virus tegen te gaan. Want ook al voelt u zich topfit en heeft u nergens last van, dan kunt u nog steeds de drager van het virus zijn en het virus aan een ander (kwetsbaar) persoon overdragen. Het is goed om u dat te realiseren, want dit virus houdt met niets rekening. Leeftijd speelt geen rol, jong en oud worden getroffen door het virus.

We moeten als samenleving nu een pas op de plaats maken. Dat is niet altijd even eenvoudig. Opa’s en oma’s missen bijvoorbeeld de knuffels van hun kleinkinderen en andersom is dat ongetwijfeld ook zo. Videobellen is een alternatief, maar het gemis van het fysieke contact lost dat niet op. Ik begrijp dat, maar we moeten nu afstand van elkaar nemen om elkaar weer in onze armen te kunnen sluiten als we het virus gestopt hebben. Fysieke afstand van elkaar nemen is nu van levensbelang.

Onzekere periode
Tegelijkertijd nemen de zorgen over de gezondheid van u zelf, de mensen waar u mee samenleeft en de mensen die u lief heeft toe. Vragen als: “Wat als ik het coronavirus krijg, wat gebeurt er dan?” of “Wat als mijn moeder of vader het virus krijgt, kan ik ze dan nog bezoeken?” zullen ongetwijfeld door uw hoofd hebben gespookt. Bij mij in ieder geval wel en een passend antwoord of een geruststellende gedachte heb ik nog niet kunnen vinden. Daarom is het juist nu belangrijk om met elkaar contact te houden en elkaar virtueel te omhelzen, ook al mist die fysieke omhelzing.

Economie
Naast de zorgen over de gezondheid breekt er ook een onzekere toekomst aan op andere gebieden. Heeft u na deze crisis nog een baan, wordt uw contract nog verlengd of overleeft het bedrijf waar u werkt deze crisis. Vragen waar nu ook nog niet een duidelijk antwoord op te geven is. Zo vragen ondernemers, waaronder ook zzp-ers, zich af of ze hun bedrijf in deze tijden nog overeind kunnen houden. Sommige hebben moeten sluiten op last van de overheid en kunnen hulp van de overheid vragen. Of die hulp voldoende is en of die hulp op tijd komt, zal de komende tijd duidelijk worden.

Lichtpuntjes
Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes, want deze crisis brengt bij inwoners het beste naar boven. Initiatieven om via bijvoorbeeld internet met elkaar in contact te blijven of acties die opgezet worden om elkaar door deze crisis heen te brengen. Ik wil u daarvoor bedanken en vragen om deze initiatieven voort te blijven zetten. Ook heb ik diep respect voor alle mensen die zich beroepsmatig, met alle risico’s voor hun eigen veiligheid, inzetten om u en mij te helpen.

Ik wil deze brief afsluiten met de oproep om elkaar te blijven helpen en op elkaar te blijven letten. Deze tijd vraagt om saamhorigheid en solidariteit, laten we dat met z’n allen tonen. Heeft u naar aanleiding van deze brief nog vragen, opmerkingen of wilt u uw verhaal kwijt, dan kunt u mij e-mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ik wens u en al uw naasten heel veel gezondheid toe. 

Met vriendelijke groet,

Jasper Walraven
Fractievoorzitter PvdA Duiven

Top