Skip to main content

Nieuws

PvdA Duiven stelt vragen over levering Russisch gas aan de gemeente Duiven

02 maart 2022

In een opinieartikel in de Volkskrant van 23 februari 2022 staat dat het Russische Gazprom gas levert aan maar liefst 120 Nederlandse gemeenten. In het artikel wordt verwezen naar een kaart waarop te zien is dat de gemeente Duiven op 1 januari 2020 gas ontving van Gazprom Marketing & Trading Retail Limited.

De fractie van de PvdA Duiven is van mening, dat door de recentelijke inval in Oekraïne door Rusland, er zo spoedig mogelijk duidelijkheid moet zijn over de reden waarom de gemeente Duiven Russisch gas geleverd krijgt, of er een mogelijkheid is om het contract per direct te beëindigen en wat hier dan de consequenties van zijn. Ook vinden wij het van belang of er nog meer (grote) Russische bedrijven zijn die leveren aan de gemeente Duiven.

Daarom gaat onze fractie tijdens de eerstvolgende raadsvergadering van 10 maart 2022 hierover vragen stellen aan het college en heeft deze vragen maandagavond 28 februari 2022 naar het college gestuurd.

Onderstaand de vragen die PvdA Duiven aan het college heeft gesteld:

Levering gas door Gazprom Marketing & Trading Retail
Limited (en andere Russische bedrijven) aan de gemeente Duiven

In een opinieartikel in de Volkskrant van 23 februari 2022 (www.volkskrant.nl/columnsopinie/opinie-gemeenten-moeten-stoppen-met-gazpromdat-poetins-oorlogskasspekt~b0b6bfdc/) staat dat het Russische Gazprom gas levert aan maar liefst 120 Nederlandse gemeenten. In het artikel wordt verwezen naar een kaart waarop te zien is dat de gemeente Duiven op 1 januari 2020 gas ontving van Gazprom Marketing & Trading Retail Limited.

Omdat onze fractie van mening is dat de recentelijke inval in Oekraïne door Rusland zo spoedig mogelijk om een reactie vraagt hebben wij de volgende vragen:

  1. Ontvangt de gemeente Duiven anno nu (28 februari 2022) nog steeds gas van Gazprom Marketing & Trading Retail Limited?
  2. Kan het college aangeven, als dat het geval is, welk percentage van het aan de gemeente Duiven geleverde gas afkomstig is van Gazprom?
  3. Zijn er naast Gazprom Marketing & Trading Retail Limited nog meer (grote) Russische leveranciers (van andere producten dan gas) aan onze gemeente?
  4. Wat is de basis geweest van gunning aan Gazprom Marketing & Trading Retail Limited (prijs, duurzaamheid, betrouwbaarheid etc.)?
  5. Heeft de annexatie van de Krim een rol gespeeld in de gunning?
  6. Voor welke gebouwen in de gemeente Duiven is het contract afgesloten?
  7. Wat zijn de mogelijkheden om het contract per direct te ontbinden en wat zijn daar de consequenties van?
  8. Overweegt het College met eventuele andere contractanten, gezien de ontwikkelingen in Oekraïne, om het gascontract met Gazprom Marketing & Trading Retail Limited te beëindigen en om te zetten naar een andere leverancier? 

Dit artikel is geschreven door

Jasper Walraven

Jasper Walraven

Functie: Fractievoorzitter en Lijsttrekker GR2022
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.